Wednesday, May 29

Tutorial: Hilangkan navbar pada blog

Assalamualaikum♥

Hari ni, saya nak share tutorial macamane nak hilangkan navbar pada blog. Tak tau navbar tu ape? Alaaa, yang kat atas tu kan. Yang ni haaaa :) *tengok bawah



Tadi saya godek-godek google, cari tutorial pasal ni, tapi ade yang version lama punya, memang haram takleh pakai, blogger always dia update jadi new version, erkkk. so, kira yang saya buat ni version baru lahh, hehe.

Navbar sebenarnya berperanan untuk memudahkan blogger kembali kepada link-link tertentu. Walau bagaimanapun, beberapa pengubahsuaian yang dilakukan yang menyebabkan kehadiran navbar ini sedikit menyemakkan kat blog korang kan.

So, jadi tutorial pertama saya ni akan menunjukkan cara untuk hilangkan navbar pada blog korang semua. Antara pengubahsuaian yang menyebabkan navbar ini tidak diperlukan adalah untuk button follow dan dashboard dalam blog korang yang macam dalam blog saya ni, alik atas sekali, alik kanan agar tidak bertindan dengan navbar asal.

Just refer to the picture, guys :D
Easy step, simple.


1) Blogger home, pilih 'Template'



2) Klik 'Customize'



3) Klik 'Layout'




4) Dekat column Navbar, klil 'Edit' yang warna biru kecik tu.


5) Akan keluar pop-up macam kat bawah ni, pastu, click 'Off'
Then, 'SAVE' !!!




Hope membantu ;)
Saya dah explain secara detail dah, kalau still tak faham, tak tau lahh tu. Huhu, isokeh, just ask me :)

P/S: Nak kemas barang-barang bawak pergi Jengka. 2 hari lagi. Someone, help me :'(

No comments: